Pátek, 19 dubna, 2024
5.7 C
Litoměřice
DomůKulturaFestivalyStal se malý zázrak – 8. ročník „Litoměřických svátků hudby“ se konal!

Stal se malý zázrak – 8. ročník „Litoměřických svátků hudby“ se konal!

Litoměřice – Příprava letošního 8. ročníku „Litoměřických svátků hudby“ konaného  v Litoměřících a Lovosicích byla letos organizačně náročnější, neboť procházíme nevyzpytatelným obdobím pandemie covidu 19. Že se festival přece jen uskutečnil, byť ve zmenšeném formátu, byl svého druhu zázrak, který se v případě mnoha jiných akcí v České republice a hlavně i v Praze nevydařil.

Díky úsilí manželů Aleny a Zdeňka Kuldových (Musica et Educatione, z.s.), uměleckého poradce Václava Hudečka a Mgr. Radka Hraběte z agentury MusicCom se ve dnech 29. a 30. srpna 2020 podařilo nadchnout diváky dvěma koncerty. V této těžké době se festival konal pod záštitou Jeho Excelece Mons. Mgr. Jana Baxanta,    20-tého biskupa litoměřického, kterému touto cestou děkujeme za poskytnutí záštity i za finanční dar.

První koncert se odehrál 29. srpna v litoměřickém kostele Zvěstování Panně Marii a přivedl na jeviště pěvecké špičky české operní scény: čerstvou držitelku prestižních zahraničních cen Václavu Krejčí Houskovou a osobnosti spjaté s Národním divadlem i dalšími špičkovými scénami naší země: Barboru Řeřichovou Pernou, Martina Šrejmu a Jana Šťávu. Doprovázela je Plzeňská filharmonie, kterou tradičně řídil letos novopečený šéfdirigent Symfonického orchestru FOK Tomáš Brauner      a sólem na housle se blýskl umělecký garant festivalu Václav Hudeček.

V neděli 30. srpna se Svátky hudby přestěhovaly do lovosického kostela Sv. Václava. Za doprovodu vynikajícího souboru Barocco Sempre Giovanne vystoupili jako sólisté renomovaný koncertní varhaník Pavel Svoboda, na prahu roku 2020 jmenovaný do funkce ředitele Pardubické komorní filharmonie, a legendární houslista Václav Hudeček.

Hlavním partnerem festivalu bylo Město Litoměřice a partnerem Město Lovosice. Festival tradičně podpořily i SFK ČR, Ústecký kraj a nově rovněž Nadační fond Severočeských vodáren a. s.  

Tato v současné době již tradiční akce by se nemohla konat bez podpory jak stálých, tak i nových sponzorů, kteří finančně podpořili festival, přestože sami měli v době proti pandemických opatření finanční potíže. Upřímně děkujeme všem, kteří podpořili konání těchto krásných koncertních večerů a umožnili nám organizátorům pozvat jako čestné hosty na první koncertní večer jako výraz poděkování v době pandemie 170 místních zdravotnic a zdravotníků ( od pomocného personálu až po primáře ), abychom jim my všichni včetně diváků poděkovali za obětavou a náročnou práci. Věříme, že příští 9. ročník „Litoměřických svátků hudby se bude konat v lepší době a v tradičním formátu, na který jsme všichni zvyklí.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -