Pátek, 29 března, 2024
7.1 C
Litoměřice
DomůZprávyCOVID 19V boji s covidem v Litoměřicích pomáhají i dobrovolníci z Diecézní charity

V boji s covidem v Litoměřicích pomáhají i dobrovolníci z Diecézní charity

Litoměřice – Dobrovolnické centrum Diecézní charity Litoměřice spolupracuje se Zdravým městem Litoměřice dlouhodobě. Již v minulosti se charitní dobrovolníci podíleli na organizaci akcí pořádaných městem, např. Dny zdraví, O dopravě zdravě hravě apod.

Velmi intenzivní spolupráce pak probíhala na jaře v souvislosti s nastalou koronavirovou situací. Dobrovolníci nakupovali seniorům potřebné potraviny, drogerii či léky.

Významnou měrou se podíleli při plošném testování na protilátky nového onemocnění covid-19, které se uskutečnilo na Zahradě Čech. „Na přípravu celého testování jsme měli doslova několik hodin. Bez účasti dobrovolníků z Diecézní charity Litoměřice by se akci nejspíš nepodařilo uskutečnit. Všichni dobrovolníci mají mé uznání, jsem jim velmi vděčná,“ pochvaluje si vztahy koordinátorka Zdravého města Litoměřice Irena Vodičková.

Podzimní vlna koronaviru ukázala, že stále více lidem není pomoc ostatním cizí. Hlásí se noví, kteří nabízí svůj čas a zkušenosti. „Několik dobrovolníků pomáhá Krajské hygienické stanici s trasováním. Své působení našli i v litoměřické nemocnici, jak na zdravotnické, tak i nezdravotnické pozici. Poslední akcí, kterou se nám podařilo díky flexibilitě a ochotě dobrovolníků zorganizovat asi během dvaceti minut, bylo doučování dětí cizinců, kteří mají problém s češtinou a distanční výukou. Dobrovolníků máme v databázi hodně. Ne vždy pro ně však máme uplatnění. I v současné době se dá říct, že čekáme na podněty, kde bychom mohli více pomáhat,“ upřesňuje aktuální situaci Irena Vodičková.

Jedním z nezištně podporujících je i pan Vojtěch. S Diecézní charitou Litoměřice spolupracuje již od roku 2013, kdy pomáhal při odstranění škod po povodních. Nejen, že přes 13 let působí jako dobrovolný hasič, na jaře potřebným zařizoval nákupy, v Domově U Trati v Litoměřicích pomáhal s organizací koncertů pro dobrou náladu a ochotný pomoci je i nyní. „Strach z nákazy nemám a pokud můžu, rád pomůžu. Je to příjemný pocit, když vidím, jak jsou lidi milí, pozitivní a vděční za pomoc,“ říká pan Vojtěch.

Město Litoměřice každoročně pořádá společenský večer, během kterého oceňuje dobrovolníky. Letošní setkání nezištných pomocníků se zástupci města se odehrálo poslední zářijový den v litoměřickém hradu. Mezi zúčastněnými nechyběli ani ti z Diecézní charity Litoměřice. Celkem Dobrovolnické centrum nominovalo 42 osob. Jednalo se jak o dlouhodobé (např. ženy z Charitního šatníku), tak i krátkodobé dobrovolníky, kteří se podíleli na šití roušek, nakupování seniorům či v neposlední řadě i na zmíněném testování na Zahradě Čech.

Chod Charitního šatníku Diecézní charity Litoměřice zajišťují rovněž dobrovolnice. „Obchody s oblečením musí být z důvodu vládního nařízení uzavřeny, nás se toto opatření netýká, a proto jsme se rozhodli navzdory rizikům stávající situace Charitní šatník otevřít. Vzhledem k roční době nemůžeme nechat osoby v nouzi bez ošacení, někdy i bot. Provoz Charitního šatníku je však z důvodu bezpečnosti upraven,“ vysvětluje vedoucí Charitního šatníku Diecézní charity Litoměřice Marta Zachová.

Autor: Eva Hadašová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -