Pátek, 29 března, 2024
5.8 C
Litoměřice
DomůZprávyRedakční zprávyVíte, kdo to byl sv. Martin a odkud se vzala svatomartinská...

Víte, kdo to byl sv. Martin a odkud se vzala svatomartinská husa?

Litoměřice – 11. listopad je spojen se svátkem sv. Martina a také se svatomartinskou husou. Víte ovšem,  kdo to byl svatý Martin a proč 11. listopadu máme podle tradice jíst právě husu?

Svatý Martin byl původně římský voják a později biskup, kterému přezdívali „biskup chudoby a chudých.“ Mezi lidmi, které na svých misích obracel na křesťanství, byl oblíbený, protože žil velmi skromně, byl pokorný a ke každému se choval laskavě, bez ohledu na postavení. Je považován za patrona vinařů, vojáků, jezdců na koních, mlynářů, tkalců, krejčích a cestovatelů.

Pranostika „Sv. Martin přijíždí na bílém koni“ vznikla prý podle toho, že Martin (v době, kdy byl vojákem) jezdil na koni v bílé barvě.

Svatomartinská husa má dva výklady. Podle jednoho se Martin před jmenováním na biskupa schovával mezi husami, které ho ale svým kejháním prozradily. Druhá verze říká, že husy Martina rušily při kázání, a tak je potrestal tím, že je dal upéct.

Kromě husy se na sv. Martina peče také svatomartinské pečivo – rohlíčky, podkovy a podobně. Podle tradice jimi děvčata obdarovávala své milé a také je dostávala čeleď, když opouštěla službu.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -