Pátek, 29 března, 2024
16.7 C
Litoměřice
DomůTelevizeVolby 2020Volby 2020: Krajský kandidát Severočechů Lukas Wünsch se představuje

Volby 2020: Krajský kandidát Severočechů Lukas Wünsch se představuje

Lukas Wünsch (* 11. 5. 1974) je litoměřický rodák, získal středoškolské odborné vzdělání, je ženatý a má dvě děti. Od posledních komunálních voleb zastává funkci místostarosty Litoměřic, působí jako jednatel společnosti Zahrada Čech a učí na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole dopravní. Je členem správní rady Destinační agentury České středohoří a Místní akční skupiny České středohoří. Mezi jeho záliby patří létání, plavání a bruslení.

Kdy jste se poprvé rozhodl vstoupit do politiky a co bylo hlavní motivací?

O politiku jsem se začal zajímat, když mi bylo asi deset let. Tenkrát mi děda koupil mé první rádio a já naladil tehdy zakázanou stanici „Hlas Ameriky“. Byl jsem překvapen, kolik věcí jsem pak slyšel jinak v Československé televizi, když rodiče poslouchali zprávy, a ve zprávách Hlasu Ameriky. Takže vnímat politiku a dění kolem jsem se naučil již velmi brzy.
Vstoupit do komunální politiky jsem se rozhodoval delší dobu a bylo to čím dál silnější. Já jsem díky svému povolání, kdy jsem létal u ČSA, poznal hodně velkou část světa. A když je člověk skoro každý den někde jinde, dívá se kolem a baví se s lidmi, tak pozná, že v jiných částech světa mají řadu dobrých nápadů. Začal jsem mít čím dál větší pocit, že by takové věci měly být i u nás ve městě. Takže časově to bylo zhruba kolem roku 2012, kdy česká politika procházela velkým obratem svého směřování.

Co považujete za vaše největší dosavadní politické úspěchy?

Pocit úspěchu mám vždy, když se mi podaří pro nějakou změnu najít podporu většiny radních, nebo zastupitelů a někdy i úředníků. Bez většiny to v demokracii nejde. A že je to často pěkná fuška. Pocit úspěchu mám také, když mi nějaký obyčejný člověk zavolá, že mi za něco děkuje, že jsem byl jediný, kdo ho vyslechl nebo mu pomohl. Mezi jeden z největších úspěchů patří i Zahrada Čech, kde jsem 5 let součástí týmu, který spravuje výstaviště a organizuje akce a výstavy. Kontinuální nárůst návštěvníků hovoří jasně. A když nám agentura CzechTourism loni spočítala, že Zahrada Čech má přínos pro region 750 milionů v obratu všech místních dodavatelů, byl jsem pyšný, jak hodně velkým přínosem pro místní ekonomiku jsme.

Jaké jsou podle vás nejpalčivější problémy Ústeckého kraje a který z nich byste chtěl řešit jako první?

Kraj je již velká oblast a někde je problém něco, co jinde není. Takže někde jsou to nepřizpůsobiví občané, jinde je to nedostatečná dopravní struktura, stav silnic nebo ekologie. Ústecký kraj léta platil za špinavou průmyslovou oblast a přitom tu máme tak hezká místa. Rekultivace dolů a jejich přetváření na vodní relaxační plochy je více než nutností, protože při pohledu shora vypadá půl kraje jako měsíční krajina. Mohli bychom tak z půlky kraje postupně udělat druhé jižní Čechy. I proto chci, abychom „udělali z Ústeckého kraje Zahradu Čech“.
Otázka co řešit jako první je skoro jako známá otázka na slepici a vejce. Nejraději bych řekl, že všechno se musí řešit jako první.

Váš předvolební spot je z velké části zaměřen na koronavirovou krizi. Jak si zatím Ústecký kraj v boji s Covidem-19 vedl a je něco, co byste z případné pozice krajského politika v této souvislosti změnil?

Tím videoklipem chci hlavně říci, že žijeme strašně konzumní život, bez cílů a idejí a jsme na sebe zlí. Hovořím teď všeobecně. Výjimky jsou, ale je jich málo a pro tu konzumní většinu jsou často terčem posměchu. Skoro si proto říkám, že jsme již potřebovali „na zadek“, protože lidi si přestali vážit jeden druhého. A asi to přišlo s tím Covidem. Stali jsme se čím dál více nevšímaví, apatičtí, arogantní, úspěch rovná se tvrdé lokty. Havlův výrok o pravdě a lásce, který je tak pravdivý a plný ideálů, se stal terčem výsměchu a do naší spotřební společnosti přestal patřit. Co je špatného na tom, aby se lidé měli rádi a aby mohli říkat svobodně pravdu? No a když jsem nedávno slyšel od pana premiéra na adresu bývalého ministra zdravotnictví, že jeho nevýhodou bylo, že byl moc slušný, tak jsem málem „spadl ze židle“. Takže slušnost je záporná vlastnost moderního politika? No, podle někoho asi ano …Já chci jít příkladem slušného politika, i kdyby mě to třeba stálo jednou odvolání pro slušnost. K tomu s pozitivním myšlením a úsměvem. Myslím, že s takovými lidmi se spolupracuje lépe, než s moderními arogantními „hajzlíky“.

Předvolební spot Severočechů.cz – Lukas Wünsch
Vaše volební heslo zní: „Uděláme z Ústeckého kraje Zahradu Čech“. Co konkrétně si má pod ním volič představit?

Mám tím na mysli, že Litoměřicko se svou Zahradou Čech je výstavní síní kraje. Současný pan hejtman říká dokonce „perlou“ kraje. Žije se tu lépe, než v jiných částech kraje a tak chci, aby Litoměřice byly inspirací pro méně vábné části kraje. Když jsem létal u ČSA, tak se mě často cestující ptali, odkud jsem. Když jsem řekl, že z Litoměřic, všichni se usmáli a vykřikli nadšeně: „Zahrada Čech!“ Když jsem řekl, že jsem ze severních Čech, tak se spíše zamračili, pokývali hlavou a utrousili: „Jojo…“ Proto chci, aby se jednou říkalo severním Čechám „Kraj Zahrady Čech“.

Co byste vzkázal voličům a co budete pro hnutí Severočeši.cz po volbách považovat za úspěch?

Když budu ješitný pragmatik, tak řeknu: „Volte mě!“ Když budu mentorující politik, tak řeknu: „Volby jsou důležité, proto přijďte!“ Já řeknu to, co my všichni z našeho týmu říkáme a děláme od samého začátku: „Když něco řekneme, tak to platí a je to pravda. No a úspěchem je „být u toho“ po volbách, tedy mít zástupce v radě kraje. Když chce politik něco prosadit, udělá nejvíc jako součást „vládnoucí“ koalice, než opozice. Bohužel je svět české politiky rozdělen na vládnoucí a kritizující. A protože beru svět takový, jaký je a ne takový, jaký bych chtěl, aby byl, chci realizovat dobré nápady a ideje z pozice tzv. koalice. Takže toto by byl úspěch.

Kontakt:
Tel.: (+420) 605 237 966
E-mail: wunschl74@gmail.com

- Naši partneři -
Lukáš Fíla
Lukáš Fíla
Grafik, televizní střihač a novinář z Litoměřic. Jeho hlavní pracovní náplní je editace videí pro zpravodajství Regionální televize a veškeré grafické a postprodukční práce. Je webmastrem Litoměřicka24 a šéfredaktorem Litokapsu (momentálně pouze v elektronické podobě).
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -