V Gotickém dvojčeti začne v úterý nová výstava „Dny a roky mojí matky“

0
84

Litoměřice – V Galerii Gotické dvojče v Litoměřicích bude v úterý 8. září v 17.30 slavnostně zahájena nová výstava. Na vernisáž jste pochopitelně zváni. Výstava pochází z dílny Jiřího Sozanského a nese název „Dny a roky mojí matky.“ Jedná se o cyklus kreseb, kterými malíř Jiří Sozanský vzdal hold své matce – Jiřině Sozanské.

Kresby vznikly v letech 1981 – 1989. Jiří Sozanský v nich zachycuje svou matku v každodenních situacích, tak jak si ji pamatoval, a to bez jakéhokoliv přikrášlování.

Paní Jiřina Sozanská se narodila 17. června 1920, vyučila se kadeřnicí, za války byla totálně nasazená. Na barikádách v květnu 1945 se seznámila s vyučeným automechanikem, zakarpatským Ukrajincem Ivanem, který byl sice o dva roky mladší, ale v porevoluční euforii se veškeré rozdíly stíraly, a tak si ho později vzala za manžela a v červnu 1946 se jim narodil syn Jiří. Ovšem otec Ivan nenabyl československé občanství po připojení Podkarpatské Ukrajiny k Sovětskému svazu, následně se ztratil a maminka Jiřího se s ním rozvedla.

Později přestala pracovat jako kadeřnice a živila se jako myčka laboratorního skla a její vášní byla a zůstala četba. Literatura byla reálnějším světem než realita samotná. Poskytovala jí i Jiřímu, který doma nikdy neměl knížky pro děti, ale samou literaturu pro dospělé.

Synovi bezmezně věřila a dodávala mu sebevědomí, věřila v jeho talent. Chodila s ním do Šternberského paláce do Národní galerie, do Vinohradského divadla, sdílela s ním i jeho neúspěšné pokusy o přijetí na AVU. Jiří se po vyučení zedníkem třikrát pokoušel dostat na studia na Akademii výtvarných umění v Praze a až na třetí pokus v roce 1967 se mu to podařilo, kdy už pracoval jako kulisák ve Vinohradském divadle. Zřejmě, jak sám říká, „konečně potřebovali přijmout alespoň jednoho člověka bez protekce“.

Jiřina Sozanská zemřela v roce 1989, těsně před převratem. Výstava v litoměřickém gotickém dvojčeti je zároveň oslavou stého výročí jejího narození.

Kurátorem výstavy je Jan Štíbr. Výstava bude přístupná do 18. října.

Více informací najdete ZDE.

- Naši partneři -
Předchozí článekLovce povede v nové sezóně trenérská dvojice Jan Landa a Roman Jelínek
Další článekVinobraní nahradí Slavnosti burčáku
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno