ÚSTECKÝ KRAJ: Turistická doprava – Švestková dráha (UTV)

0
23

Na Švestkovou dráhu se od 15. prosince 2019 vrátil každodenní železniční provoz. Společnost AŽD totiž s Ústeckým krajem podepsala smlouvu o zahájení provozu linky U10 Litoměřice horní nádraží – Most, která z velké části vede právě po trati v majetku soukromé společnosti. Stalo se tak po 12 letech od doby, kdy zde vlaky přestaly, na tehdy zastaralé a pomalé trati, jezdit.

Společnost AŽD koupila Švestkovou dráhu od státu v roce 2016 jako zbytnou. Během krátkého času ji uvedla do normového stavu, aby vybudovala zkušební polygon pro testování vlastních technologií. Současně zde začala ve spolupráci s Ústeckým krajem provozovat víkendovou turistickou linku T4 Lovosice – Most, která si získala značnou oblibu. A právě to se stalo impulsem k jednání vedoucím k obnovení každodenního provozu. Linka U10, součást Integrovaného dopravního systému Dopravy Ústeckého kraje (IDS DÚK), je tvořena 11 páry vlaků jezdících mezi Litoměřicemi horním nádražím a Mostem a dalšími 7 páry vlaků v úseku Litoměřice horní nádraží – Třebívlice. Nasazeny jsou modernizované nízkopodlažní motorové jednotky RegioSprinter (65 míst k sezení, 100 míst k stání) s klimatizací, Wi-Fi, zásuvkami 230 V, velkoprostorovým vakuovým WC a možností přepravy kočárků, kol a lyží. Nové spoje, které jsou rychlejší než autobusové linky, obsluhují následující stanice a zastávky: Litoměřice horní nádraží, Litoměřice Cihelna, Žalhostice, Lovosice závod, Lovosice, Sulejovice, Čížkovice, Třebenice, Třebenice město, Dlažkovice, Podsedice, Třebívlice, Židovice, Libčeves, Bělušice a Most.

- Naši partneři -
Předchozí článekLITOMĚŘICE: Město zvažuje koupi úklidového stroje
Další článekÚSTECKÝ KRAJ: Po Švestkové dráze jezdí divadelní vlak Kredenc
Lukáš Fíla
Grafik, televizní střihač a novinář z Litoměřic. Jeho hlavní pracovní náplní je editace videí pro zpravodajství Regionální televize a veškeré grafické a postprodukční práce. Je webmastrem Litoměřicka24 a šéfredaktorem Litokapsu (momentálně pouze v elektronické podobě).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno